Üniversitemiz, Çevre ve Sağlık Alanlarında İhtisaslaşma Programı kapsamında yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi paylaşmak amacıyla MÜSİAD Düzce Şubesi’ne konuk oldu.
Programa; Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, MÜSİAD Düzce Şube Başkanı İsa Şengüloğlu, MÜSİAD Düzce Şubesi üyeleri, öğretim üyelerimiz, davetli konuklar ve basın mensupları katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD Düzce Şube Başkanı İsa Şengüloğlu, üniversitelerin bulundukları şehir, bölge ve ülkenin strateji ve hedefleri doğrultusunda faaliyet gösterdiklerini ifade etti. Üniversitemizin de çevre ve sağlık alanlarında yoğunlaşarak hem ilimize hem de bölgemize hitap ettiğini belirten İsa Şengüloğlu, toplantıda uzmanlık alanlarındaki faaliyetlerin sürdürülebilirliği üzerinde durulacağını sözlerine ekledi. Programın hayırlara vesile olmasını temenni eden Şengüloğlu sözü Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a bıraktı.
Üniversitemizi ağırladıkları için MÜSİAD Düzce Şubesi’ne teşekkür ederek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, bölgemizin iş adamları ile buluştukça kendilerini tam olarak sahaya inmiş hissettiklerini dile getirdi. Rektörümüz, “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi”nde 5 pilot yükseköğretim kurumu arasında yer alma başarısı gösteren Üniversitemizin, Düzce’ye ve bölgeye sağlayacağı katkıları anlatmak amacıyla bu paylaşım toplantısını düzenlediklerini belirtti.
Üniversite olarak toplumsal gelişmelere ve bölgemizin sürdürülebilir kalkmasına odaklandıklarını ifade eden Rektörümüz, kişi başına düşen gelir açısından 81 il arasında Düzce’nin 57. sırada bulunduğunu ifade ederek proje ile gelir ortalamasını arttırmak istediklerine işaret etti. YÖK, paydaşlar ve akademisyenlerimizle yapılan toplantılar sonucunda sağlık konusunda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, çevre konusunda ise Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı alanını belirlediklerini söyleyen Rektörümüz, sağlık alanında tıbbi bitki üretimi ve sağlık turizmi ile bölgeye katkı sunacaklarını sözlerine ekledi. Çevre alanında ise fındık ve orman ürünleri başta olmak üzere tarımsal atıklardan katma değeri yüksek ürünler üretmeyi hedeflediklerini dile getiren Rektörümüz, bölgesel kalkınma çalışmalarında MÜSİAD üyelerinden ve iş adamlarından destek beklediklerini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.
Toplantıda bir sunum gerçekleştiren Üniversitemiz Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, iki büyük şehir arasında yer alan Düzce’nin coğrafi konumu, verimli tarım arazileri ve su kaynakları alanlarındaki potansiyellerini değerlendirebilmek amacıyla çevre ve sağlık konularında ihtisaslaşmayı seçtiklerine vurgu yaptı.
Çevre konusunda Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı alanına yoğunlaştıklarını belirten Prof. Dr. Uğraş, Üniversitemizin fındık kabuğundan kemoterapi ilacı ve eko boya üretimi ile pirinçten yanmazlık özelliğine sahip kompozit malzeme üretim çalışmalarını örnek gösterdi. Sağlık konusunda ise “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp” alanını seçtiklerini dillendiren Uğraş, Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı yönetmelikle geleneksel tıbbın artık modern tıbbın hizmetine girdiğini söyledi. Bu alanda tıbbi bitki üretimi, tıbbi mantar yetiştiriciliği ve sağlık turizmi ile ilgili çalışmalar gerçekleştirerek ekonomik kalkınmaya destek olacaklarını belirten Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, hem çiftçilere, hem yatırımcılara yönelik yapılacak çalışmalardan söz etti.
Çiftçiler, aktarlar ve otellerini sağlık oteli konseptine çevirmek isteyen konaklama işletmecileri için eğitimler düzenleyeceklerini de söyleyen Prof. Dr. Uğraş, projeyle ilgili tüm detayları paylaşarak katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.